Методи боротьби з личинками хруща та вовчками (капустянками)

Главная » База знаний » Органическое земледелие » Защита растений » Методи боротьби з личинками хруща та вовчками (капустянками)

Личинка хрущаУ  боротьбі  з  личинками  хруща  та  й  із ним самим найголовнішими є два завдання.

1.  Мінімізувати можливість  відкласти  яйця  самицям хруща в ґрунт.

2. Знешкодити личинки, які вже є в ґрунті.

Щоб хрущі не встигли відкласти личинки, їх просто збирають з ділянки: з невеликих дерев і кущів – руками, а під високими розстеляють плівку і струшують. Робити це треба в прохолодну пору доби, найкраще рано-вранці. Вдень, коли тепло, хрущі просто полетять.

Або проводять обприскування насаджень розчином препаратів Актофіт 1% (100мл) + Бітоксибациллін 1% (100 мл) на 10 л води.

Можна відловлювати хрущів і на світло. Роблять це так. Натягують біле простирадло на шнурках. Зверху і збоку ставлять люмінесцентну лампу так, щоб простирадло було добре освітлене. Після заходу сонця, коли зовсім посутеніє, лампу вмикають і починають збирати хрущів, присвічуючи ліхтариком. У цей час вони навіть не летять, а повзуть на світло.

Боротися з хрущами допомагають і птахи. Комах із задоволенням поїдають кури, качки і навіть гуси. Якщо свійську птицю випустити на кілька годин у сад, то вона збере хрущів з трави і ґрунту. Великою смакотою є хрущі для граків і шпаків. Тож кілька шпаківень у саду не завадить.

Якщо ж замульчувати ґрунт грядок та саду грубим шаром соломи або встелити текстилем, самиця хруща не зможе проникнути в ґрунт і відкласти яйця.

Проти личинок хруща допоможе і настоянка лушпиння цибулі. Для цього 1 відра лушпиння (щільний шар) заливають відром теплої води, настоюють 4-5 днів. Настій розводять водою 1:1 і поливають ґрунт, де, ймовірно, є личинки хруща.

Велика кількість личинок перебуває в компостних купах. Щоб позбутися шкідників, треба на початку жовтня, коли ще відносно тепла погода (і личинки не зарилися глибоко в ґрунт), перекопати і перекласти компостну купу на розстелену поруч поліетиленову плівку або брезент. Узимку личинки залишаться на цій плівці, бо не зможуть заритися в рунт, і замерзнуть.

Не так давно вчені відкрили одну неприємну особливість для личинок хруща: цей шкідник терпіти не може високої концентрації азоту. Якщо ви висієте на ділянці багаторічні рослини, що концентрують азот,то хрущів позбудетесь на кілька років. Наприклад, у пристовбурні кола рекомендуть висівати люпин, біб, квасолю, насіння зрілої конюшини (100 г на коло), розсипати курячий послід.

Боротьба з личинкою хруща (травневого жука), яку називають борозняком, нелегка. Личинки, які живуть в ґрунті, шкодять культурним рослинам, підгризаючи їхнє коріння. Якщо личинок багато, вони зменшують урожайність буряків і картоплі. Особливо люблять вони їсти коріння суниць садових. Таким чином знищують цілі масиви цієї культури. Для боротьби із хрущем потрібно в першу чергу провести діагностику ґрунту, викопавши в кількох місцях масиву землі ями глибиною 35-40 см. Якщо шкідників багато, не варто на цій ділянці вирощувати вищеперераховані культури. Спочатку потрібно густо засіяти ґрунт гірчицею. Одночасно з цим внести препарат Метаризин, який протягом 1-2 сезонів зможе повністю очистити ґрунт від цього шкідника. Метаризин – агресивний грибок. Заселяється в ґрунт в будь-яку пору року і поширюється на велику глибину. Можна вносити в ґрунт будь-яким доступним способом: шляхом змішування з добривами, розчиненням в поливній воді, обприскуванням ґрунту. Найбільша ефективність досягається при внесенні у вологий ґрунт перед обробкою ґрунту або при підгортанні. Норма внесення в залежності від чисельності шкідників складає від 5-8 до 25 л на гектар.

Метаризин також рекомендується використовувати в якості добрива, стимулятора росту, засобу боротьби проти личинок колорадського  жука, капустянки, дротяників-трипсів, личинок комарів біля заплав річок, ставків, лісів.

Кроти також є гарними помічниками у боротьбі із хрущем.Вовчок

Обробка (полив) пристовбурних кіл у червні (20-40 днів після масового льоту хруща) розчином: Боверин (150 мл) + Актофіт(40 мл) на 10 л води – ще один спосіб позбавитися личинок хруща у ґрунті. Поливати можна (на ваш розсуд) посадки полуниці та інших культур, які так полюбляють їсти личинки.

Для боротьби з вовчком застосовують приманки.

Рецепт приманки: відварити до м’якості 1кг будь-якого зерна, охолодити, додати 300 мл Боверину і кілька крапель запашної олії. Перемішати, настояти протягом 12 год.

 

Сілакова О.А.
консультант Клубу ОЗ, м.Київ

Поделиться информацией в соцсетях и мессенджерах:

Похожие статьи

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

В нашем магазине:

Прокрутить вверх

Вход на сайт