Чи готові українці вирощувати спаржу (аспарагус)?

спаржа
Главная » База знаний » Образ жизни » Здоровье » Чи готові українці вирощувати спаржу (аспарагус)?

ТОВ «АВ ЛІХТ» розпочав активно бізнес-проект: «ЕРА СПАРЖІ НА ТВОЇЙ ЗЕМЛІ» у 2017 році. До цього, з 2016 року, ми активно вивчали та експериментували з даною культурою.

Перших 3 роки для нас було завдання довести нашим клієнтам, фермерам, партнерам, що спаржа – це не є квасоля. Характерно, що 90% людей думали про спаржу, як про квасолю.

спаржа

Спаржа – органічний та екологічний продукт, елітний овоч №1 та дорогий кулінарний делікатес. В їжу використовуються молоді пагони, висотою до 24-25 см. Чим менший пагін, тим соковитіше стебло (пагін).

Спаржа – рослина роду лілійних та багаторічна трав’яниста рослина, що росте та плодоносить на одному місці на промислових ділянках 15-20 років. За даними наших партнерів із Англії, у них є кущі спаржі, яким уже 60 років. Це означає, якщо посадити спаржу в домашніх умовах, то її можуть споживати декілька поколінь сім’ї. Головне – захистити її від хрущів. У разі пошкодження розетки спаржі хрущем, рослина може загинути. 

ТОВ «АВ ЛІХТ» приймає активну участь майже в усіх агровиставках тощо. Нами було прочитано лекції у 15 ВУЗах України, доведено інформацію про спаржу прямим контактом біля 10 000 респондентам.  За період з 2017 року по 2022 рік ми співпрацюємо майже з 4 000 клієнтами, і не тільки в Україні, а й за її межами. Так, це лише початок масштабного проекту.

Спаржа добре переносить зиму, наш найвіддаленіший клієнт мешкає в Новосибірську, тому не має ніякої доцільності укривати спаржу на зиму. Згідно даних власника сорту – спаржа витримує морози до –30ºС.

В Україну ми постачаємо саджанці спаржі з Європейського союзу.

Чому з ЄС?

Відповідь дуже проста. В Україні відсутня будь-яка селекція та генетика щодо даної овочевої культури. Гібриди, що ми завозимо, дозволені до вирощування в Україні і можна торгувати врожаєм хоч по всьому світі.  За радянських часів спаржа була знищена, як овоч «буржуазії», по причині, що простим людям її заборонялося їсти, а лише царям, князям, дворянам тощо.

Характерним є те, що в раціон Леніна, Сталіна спаржа була включена 2 рази на тиждень. Ось і виходить дилема: одні царі змінилися на інших.

Згідно радянської наукової літератури, оскільки спаржа мала лікарські властивості, її віднесено до лікарських рослин під ботанічною назвою – холодок лікарський, народна назва – заячий холодок, латинська назва – asparagus officinalis. 

Існує 3 різновиди спаржі щодо кольору збору врожаю (пагонів): зелена, біла і фіолетова. Той самий сорт чи гібрид може бути зеленим чи білим. Різниця в тому, що зелена під час збору врожаю росте на сонці, а біла – без сонця, під землею. Фіолетова – це спеціальні гібриди, які під час росту та збору врожаю мають фіолетовий колір.

Залежно від розміру саджанця та віку плантації, врожай збирають від 2-3 тижнів до 2 місяців ранньою весною. 

Догляд за рослиною в рік посадки: поливають, полють бур’яни, підживлюють.

Наступного року – беруть врожаї спаржі 2-3 тижні.

Потім, ще через рік – 1 місяць збору врожаю, потім 1,5 місяця збору.

На 4-6 рік спаржа вступає у максимальну фазу плодоношення, врожай збирають 2 місяці на рік – з середини квітня по червень.

Для вирощування білої спаржі необхідно, щоб рослина мала добру кореневу систему, тобто вік плантації був не менше 3 років.

Зелена спаржа – найпоширеніший різновид. Її можна їсти як термічно обробленою (варена, жарена, парена, на грилі), так і сирою. У готовому вигляді зелена спаржа залишається хрусткою та пружною.

Біла спаржа – характеризується більш делікатним смаком, ніж зелена. Її необхідно чистити, як картоплю, зрізуючи тверду оболонку.

Фіолетова спаржа — це досить рідкісний різновид овочу. Вона лише починає набувати популярності, має оригінальний, дещо терпкуватий смак. Під час термічної обробки фіолетовий колір перетворюється на зелений.

Корисні властивості спаржі.

Будь-який сорт спаржіможе похвалитися цінними вітамінами групи В (В1 – 6,7% від добової норми, а В2 – 5,6%), А (9,2% добової норми), Е (13,3% добової норми) і С (22,2% добової норми), а також мінералами: кальцієм, калієм, фосфором, міддю, залізом, магнієм і цинком. Спаржа багата на каротин, сапоніни і аспарагін (речовини, які беруть участь в синтезі білка).

Вміст в спаржі фолієвої кислоти набагато вищий, ніж в інших овочах. У 100 грамах спаржі міститься близько 40% добової норми цього вітаміну. Тому спаржу рекомендують включати в харчування вагітним жінкам для підтримки процесу нормального розвитку плоду та гарного самопочуття матері. Фолієва кислота настільки необхідна для правильного кровотворення, що при її дефіциті виникає важка форма анемії.

Спаржа містить велику кількість аспарагінової кислоти, яка стимулює діурез, а точніше збільшує виділення сечі.

спаржа

Присутні в спаржі нерозчинні харчові волокна покращують процес травлення, позитивно впливають на кишкову мікрофлору, знижують газоутворення і підвищують тонус мускулатури кишківника.

Сапоніни, що містяться в спаржі, відновлюють ліпідний обмін, знижують рівень холестерину, розріджують і виводять мокроту в бронхах.

Зелена спаржа містить велику кількість антиоксидантів, в тому числі вітаміну E, що попереджають розвиток багатьох захворювань, передчасного старіння і, що дуже важливо, знижують ризик онкології.

Оскільки спаржа є низькокалорійним продуктом, дієтологи радять додавати її до свого раціону людям з надлишковою вагою.

Також спаржа вважається афродизіаком, тому є чудовим вибором для приготування романтичної вечері.

Кому не можна їсти спаржу.

            Обережно вживати спаржу треба тим, хто має такі хвороби: схильність до алергії, цистит, простатит, мочекам’яна хвороба, виразка шлунку в стадії загострення. Краще звернутися до лікаря щодо можливості вживання спаржі в їжу людям з вище переліченими захворюваннями.

Бажаємо всім міцного здоров’я та довголіття, мирного неба.

Якщо плануєте зміни в майбутньому, розпочніть їх уже сьогодні.

Звертайтеся, раді будемо бачити вас нашими клієнтами та партнерами.

Василь Поліщук,
генеральний директор
ТОВ «АВ ЛІХТ».
www.avliht.com
+ 38 067 385 40 34

Поделиться информацией в соцсетях и мессенджерах:

Похожие статьи

Оставьте комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

В нашем магазине:

Прокрутить вверх

Вход на сайт