[attachment=1]СФ_ГР.jpg(!empty($user->lang['$1'])) ? $user->lang['$1'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', '$1')))[attachment=0]Копия DSC04287.JPG(!empty($user->lang['$1'])) ? $user->lang['$1'] : ucwords(strtolower(str_replace('_', ' ', '$1')))Грядки, розроблені Володимиром Микитовичем Розумом - це унікальний винахід, що дозволяє мінімізувати городні роботи і, разом з тим, створити заморегулюючу систему, яка забезпечить:
- безперервний процес утворення всіх необхідних поживних речовин для росту рослин;
- оптимальний температурний мікроклімат грядки;
- оптимальний режим зволоження (поливи не потрібні);
- швидке відновлення родючості грунту природнім шляхом.
Вчора, 14 листопада 2015 року, насмілився облаштувати на ділянці свої перші грядки за методикою Володимира Микитовича Розума.
Довгий час вагався через пору року, всеж таки пізня осінь, середина листопада, погода нестійка, можливість приморозків. Але прогноз погодних умов до кінця місяця виявмвся сприятливим та обнадійливим, тож вирішив ризикнути. Попередньо я приготував грубі гілки, подрібнені однорічні гілочки з листям, просто опале листя, придбав ЕМ-бокаші.
Розкажу максимально докладно, що і як робив при спорудженні грядок Розума.
Перший крок — розмітка ділянки. Для цього мені знадобилися дерев`яні колики, завдовжки пів метра, біла мотузка (шпагат), молоток, ніж, рулетка. За допомогою рулетки, відміряв ширину зелених, культурних та кормових грядок. Забивши колики і натягнувши на них мотузки, позначив контури майбутніх грядок. Далі, мотикою провів борозду в центрі кормової грядки, щоб позначити центр майбутнього клиновидного рівчака.
Другий крок — вормування грядок. За допогою мотики сформував рівчак, вигортаючи землю на позначені ниткою культурні грядки, формуючи горбики. На дні рівчака штиковою лопатою прокопав заглиблення 10 см, вирівнявши горизонт дна рівчака. Мотикою довершив формування клину, підрівнявши схили. Геометрія рівчака зрештою склала 30-35 см в глибину і 55-57 см завширшки. Горбики культурних грядок виявилися вищими і ширшими ніж я планував. Довелося зайвий грунт розподілити на майбутніх зелених грядках. Горбики ж залишив 12-15 см заввишки і 30 см завширшки. З урахуванням майбутнього ущільнення і просадки грунту їх висота має скласти в підсумку 7-10 см. Для важких грунтів, як у мене, цього достатньо. Для легких грунтів висота може бути більшою.
Крок третій — заповнення клиновидного рівчака кормової грядки. Одже спочатку на дно рівчака я виклав одно-дворічні гілки плодових дерев (абрикос, грушка, яблуня, вишня), шаром 12-15 см. Цей шар є дуже важливим у роботі кормових грядок. Адже грубе гілля накопичуватиме вологу і віддаватиме її за потреби. Крім того, в пустоти між гіллям осідатиме вуглекислий газ, що виділятиметься в процесі ферментації органіки мікробіотою, а він необхідний для розвитку рослин. Полив гілки водою і рясно посипав ЕМ-бокаші. Потім грубі гілки присипав подрібненими гілочками з листям, шаром 3-5 см. Теж зволожив і пересипав ЕМ-бокаші. Це, так би мовити, покривало над кладовою вуглекислого газу і підоснова для основної маси органіки. Далі насипав шар органічних рештків (використані пакетики чаю, коріння з листям від пізньої капусти, лушпиння, вирвані бур`яни, тощо) — приблизно 7-10 см. Зволожив водою, посипав ЕМ-бокаші. Тут буде відбуватись найбурхливіша діяльність мікроорганізмів у переробці органіки. Чим різноманітнішим по наповненню буде цей шар, тим краще. Звідси йтиме постачання основного корму для макробіоти (дощових черв`ячків), які завершуватимуть процес відновлення родючості грунту, перетворюючи ферментовану і мінералізовану органіку в біогумус. Зверху все присипав опалим листям — 5 см, і замульчував травою (сухою, зеленою). Ці два останні шари є покривними і слугують своєрідною ковдрою, яка гарантує утворення стабільного, оптимального мікроклімату всередині кормового рівчака, не дає випарюватись волозі, зберігає тепло від мікробіологічних процесів, створює умови для утворення внутрішньої роси. Пролив весь цей "бутерброд" водою з лійки.
Останній крок — причепурення грядок ). Розрівняв землю на майбутніх зелених грядках, познімав маячні нитки, замульчував культурні і зелені грядки незначним шаром опалого листя.
На цьому робота була завершена. На створення грядок Розума довжиною 7 метрів, в мене пішло трохи більше трьох годин. Витратив близько 1,5 кг ЕМ-бокаші. Одже норма витрати ЕМ-бокаші на метр погонний — 200-250 грам.
Вночі пройшов дощик. Температура тримається від +6 до +10. Хмарно і вогко. Сподіваюсь моїм мікропомічникам добре і комфортно ).
Чекатиму весни, щоб випробувати ефективність своїх теплих грядок.