Iris » 02 июл 2012, 11:48
Щодо хрестоцвітих, то маю великі сумніви. Якось посіяла насіння редьки чорної "власного виробництва", що там тільки не виросло, - Мендель позаздрив би такому матеріалу! І за кольором, і за формою таке розмаїття! А головне: ніхто на "маму" схожий не був :lol: І на смак вони були умовно-їстівні :D . Щоправда без врожаю я не залишилась, бо поруч з експериментальною грядкою, висіяла насіння куповане. Після цього більше не пробувала з хрестоцвітими експериментувати, з'ясувалось, що вони легко взаємоперезапилюються. І ще: чорна редька не буває гібридною, вірніше, всюди на пакетах пишуть "сорт".
А от петрушку кореневу, наприклад, цього року сіяла своїм насінням. Побачимо, яким буде результат. Пробувала торік кореневу селеру примусити зацвісти, вона всохла і зігнила, а от листова торішня якраз зараз квітконоси викидає, але я більше не хочу висівати листову, хочу спробувати знов з кореневої висадки поробити наступної весни.
До слова: раніше, в радянські часи, всі своїм насінням і моркву і, буряки сіяли. Не можу сказати, що вони були якісь погані, але сучасні сорти, мабуть, таки кращі. І якщо в окрузі ніхто на висадки не садить того, що і Ви, то є шанс сорт в чистоті зберегти довго. Хоча кажуть, що морква легко перезапилюється дикими родичами.
І ще одне: читала, що ті дворічні, які "постріляли" у перший рік життя, на насіння не годяться: їхнє потомство теж "постріляє".